Drugi teden

od 14.7. do 20.7.2014

Ponedeljek 14.7.2014

Spremljevalni program

Vokalna skupina Galina

foto fb

Ponedeljek 14.7.2014

Vokalna skupina GALINA ob 21 uri

Gallina v prevodu pomeni kokoš. Kvartet deklet, ki prepeva pod tem imenom, veliko pozornosti namenja izvajanju slovenske ljudske in umetne glasbe, skladbam zlatega časa slovenske popevke, na repertoarju pa se najdejo tudi skladbe vokalnega jazza in tudi popa. Manca Simonič, Urška Banovec, Ana Plemenitaš in Višnja Fičor ter njihova umetniška vodja Ana Erčulj, so si s svojim ustvarjanjem prislužile že lepo kopico laskavih plaket, večinoma zlatih in pa tudi kakšno posebno priznanje. Za svoje še posebej pomembno poslanstvo pa si vedno znova zadajajo spodbujati mlade skladatelje k ustvarjanju novih skladb in s tem bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice ter posledično dviganju kakovosti slovenske glasbe v izvedbi ženskih sestavov.

Duo Aritmija

foto fb

Torek 15.7.2014

Duo Aritmija ob 21 uri

Naj vas najprej nekoliko pomirimo. Zadeva bo še kako ritmična. Sicer pa bosta Duo Aritmija, ki ga tvorita nadarjena kitarska mojstra Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa – Dino, večino časa modro molčala. In zato toliko več igrala. Njun glasbeni izraz je zasnovan na akustično instrumentalni interpretaciji avtorske glasbe in tudi na reinterpretaciji tradicionalne etno sporočilnosti znamenitih, tudi svetovno prepoznavnih melodij. Na njunem repertorju je vselej moč čutiti vplive makedonske, bosanske, bolgarske in ciganske ljudske glasbe. Zato lahko zvrst glasbe, ki nam jo pričarata njuni kitari, opišemo kot “World Music”, saj jo členi fuzija različnih stilov, najbolj pa se naslanja na melodiko in ritmiko etno balkanskega izročila, z načinom ritmiziranja vpletata tudi flamenko glasbo, zaznati pa je tudi elemente jazza ter country glasbe. Njuna zadnja plošča z naslovom Ulica, ki je nastala poleti leta 2011, pa je bila, imenu primerno, v celoti posneta kar na ulicah Ljubljane.

Sreda 16.7.2014

Spremljevalni program

Polona Kasal

foto fb

Sreda 16.7.2014

Polona Kasal ob 21 uri

Kamor gre, tam so razpotja … Kjer je bila, je pustila bežeč spomin. Tako bi lahko z besedami Tomaža Pengova opisali tudi glasbeno pot Polone Kasal, ki se je po razhodu z Guštijem udomačila v dinamičnih vodah indie elektronike. Na cesti je prvenec, plošček devetih priredb, ki se ga je lotila brezkompromisno in pri tem revitalizirala Pengovove skladbe z izrazito močnim avtorskim pridihom. Več. Na cesti je album, ki je naredil glasbenico. Kot puščica napetemu loku in harfa zvoku, Polona, opremljena s Pengovovim zemljevidom veselja, sreče in strahu, s hrepenenjem zre na gladine neznanih globin njegove lirike … in se naposled v njih tudi najde. Ko je Tomaž s praga sna prestopil v večnost noči, si je Polona z rokami zakrila svoj obraz. Njen album Na cesti je bil že dobro na poti. In moč Tomaževe poetike je spoznala prav na cesti, na poti, na potovanju z njegovimi Odpotovanji, v katera je lahko zavela svoj nemir. V njegove pesmi, neskončno lepe, intimne, polne svobode in večne ujetosti, razpletene po bokih in sencah neba, ki za seboj puščajo neobvladljiv spomin. Tomaževe stihe vklesane v kamen, je Polona, da si ne bi preveč naložila in preveč vlekla za seboj, v namene živega performensa glasbeno adaptirala v sodelovanju z Luko Uršičem. S trudom, v želji, da bi Tomažev duh in delo njegovih rok polnih sanj in davnega prahu, ostalo tu. Prav tu, med nami.

Četrtek 17.7.2014

Spremljevalni program

Iglu-Improvizacijsko gledališče- NAJBOLJŠA ZGODBA

foto fb

Četrtek 17.7.2014

Iglu-NAJBOLJŠA ZGODBA  ob 21 uri
Inprovizacijsko gledališče Ljubljana

Improvizatorji Improvizacijskega gledališča Ljubljana, krajše kar IGLU, obožujejo dobre zgodbe. Filmski epi, urbane legende, babičine štorije, predvsem pa dobre knjige različnih zvrsti. Toda včasih se jim zgodi, da tudi ne najdejo zgodbe, ki bi jih zares navdušila – takrat si nove zgodbe izmislijo kar sami oziroma ob pomoči publike. A la carte. V prvem delu predstave Najboljša zgodba bodo improvizatorji Juš Milčinski, Peter Frankl in Vid Sodnik ob glasbeni spremljavi Andraža Gartnerja odigrali krajše improvizacijske izsečke, ki bodo navdih črpali iz literarnih asociacij občinstva – tako bomo lahko videli že znane literarne junake ali pa nek čisto nov literarni žanr. V drugem delu pa bodo gledalci izbrali tisti literarni nastavek, ki jim je bil najbolj všeč in po navdihu izbranega prizora bo nastala daljša zgodba, skorajda cela knjiga – skratka, najboljša zgodba!

Petek 18.7.2014

Spremljevalni program

Animirani filmi za odrasle- BEST OF ANIMATEKA 2013

foto fb

Petek 18.7.2014

Animirani filmi za odrasle ob 21 uri
BEST OF ANIMATEKA 2013

Tudi letos so Animatečani za ljubitelje animacije uredili izbor kratkih animiranih filmov, ki so navduševali občinstvo in kritike na zadnji ediciji festivala Animateka. Tokrat je, deseti obletnici primerno, nabor animacij še posebno žlahten, animirani filmi, ki bodo na ogled, pa so primerni predvsem za odrasle.

Sobota 19.7.2014

Spremljevalni program

Tri zdrave marije in en oče naš

foto fb

Sobota 19.7.2014

Tri zdrave marije in en očenaš ob 21 uri

Tri zdrave Marije in en oče naš so glasbeno-pripovedovalska skupina, ki izvaja avtorske priredbe ljudskih pesmi iz zgodb. Njihovo delovanje sodi na področje sodobnega pripovedovanja, ki združuje prvine gledališča, glasbe in govorjene besede. Deluje kot umik od klasičnih principov pripovedovanja, ki jih poznamo danes. Pripovedovalka Ana Duša je svojo pot pričela leta 2005 v okviru Pravljičnih ReŠetanj Radia Študent, bila ena izmed redaktoric redne radijske pravljične prakse, odtlej pa nastopila na več desetih skupnih in samostojnih pripovedovalskih večerih. Za glasbeno spremljavo in tako dodatno osmislitev pripovedovanega bodo poskrbeli priznani in v mnogoterih glasbenih krogih zelo aktivni pianistka Polona Janežič, vokalistka Vesna Zornik ter kantavtor in kitarist Boštjan Narat. V tokratnem večeru bodo na meniju slovenske ljudske pripovedne pesmi Nuna, Grajska gospa zakolje Marjetici sineka, Lenčica, Gregcova sestričica, makedonska zgodba Vampir ter škotska Bela in rdeča vrtnica.

Jezdeci prostranih dimenzij J.P.D.

foto fb

Nedelja 20.7.2014

Jezdeci prostranih dimenzij J.P.D. ob 21 uri

Jezdeci prostranih dimenzij, krajše J.P.D., je zasedba, ki že od samega začetka igra avtorsko glasbo. Eva Jurgec (oboa, flavta, piščali), Klemen Bračko (violina, kitara), Daniel Homšak (kontrabas) in Damir Jazbec (ustna harmonika, poezija, ropotulje), so sprva sicer začeli z improvizacijo, skozi katero so odkrivali zmožnosti, ki jih nudijo inštrumenti in možnosti ustvarjene zvočne slike. Ko so začrtali zvočno pot in ustrezno nastavili potrebne parametre, so se polotili ustvarjanja lastnih skladb. Le-te se gibljejo med klasiko, jazzom, bluesom in še čem. Z drugimi besedami, vselej nastaja koktejl glasbenih zvrsti. Njihov repertoar sestavljajo inštrumentalne skladbe in tudi skladbe z avtorsko poezijo.

Sponzorji festivala Poleti v NUK 2014


Sponzorji festivala

   Staropramen nuk logo-vinska-klet-zlat dana_logo pteam

Mediski sponzor

antena LOGO-Radio1 radiostudent