Sobota 5.7.2014

Spremljevalni program

KAPOBANDA

foto fb

 

Sobota 5.7.2014

Otvoritev z KAPOBANDA ob 20 uri

Sveža etno zasedba, ki ji poveljuje ljubitelj tanga in etno glasbe v obče, akademski harmonikar Marko Hatlak, ob boku pa mu čvrsto stojijo klarinetist Goran Bojčevski, kitarist Miha Meglič in kontrabasist Rok Hozjan. Večina naštetih se je svoj čas kalila v svet prodrlemu slovenskemu ponosu, zasedbi Terrafolk. Prav vsi pa so seveda uveljavljeni solisti in tako pravi mojstri svojih inštrumentov, ki jim na oder vselej uspe prinesti tisto najžlahtnejšo muzikalično izkustvo. Kapobanda vešče druži različna glasbena področja – od balkanskega temperamenta, ciganskih, irskih ljudskih pesmi, klasike ter tako ustvarja nepredvidljivo čustveno atmosferiko etničnih napevov. Za povrh pa člani tudi često preizkušajo hitrost svojih prstov ter meje svojih inštrumentov skozi preplet solističnih melodij harmonike, glasu, klarineta, kitare in kontrabasa. A ne umanjka niti dobra mera melodičnega humorja, ki kot vezivo spaja virtuoznosti posameznikov v večjo, skupno entiteto. Obeta se pravo glasbeno doživetje.

 

Ponedeljek 7.7.2014

KVALI ob 21 uri

V novembru leta 2008 je Vrinda Chidambaram, ameriška podiplomska študentka na Univerzi Princeton, v Ljubljani zbrala pevke, da bi z njimi poustvarjala gruzinske večglasne ljudske pesmi. Kar ni nič nenavadnega. Skupino je poimenovala K’vali, kar v gruzinščini pomeni sled. Vokalne sledi tako pušča devet pevk: Alma Bejtullahu, Nevenka Črnko, Barbara Dovjak, Adelina Grad, Jasna Klinc, Yulia Roschina, Urša Šivic, Sabina Vodlan in Petra Trobec, ki je tudi umetniška vodja skupine. V prvih letih delovanja so pevke K’vali poustvarjale večglasne gruzinske ljudske pesmi, potem so svoj repertoar dopolnile s posameznimi pesmimi iz večglasnih pevskih tradicij Sardinije, Korzike, Makedonije in Bolgarije, v zadnjem letu pa se največ posvečajo izvajanju večglasij Albanije. Pevski izročili tako Albanije kot Gruzije namreč predstavljata bogat in raznolik mozaik besedilnih zvrsti, načinov vodenja glasov in zvočnih izrazov. S svojim izvajanjem večglasnega petja, tako nonet širi védenje in umetnost raznovrstnih glasbenih tradicij.

 

Ponedeljek 7.7.2014

Spremljevalni program

KVALI

foto fb

 

Torek 8.7.2014

Spremljevalni program

PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA

foto fb

 

Torek 8.7.2014

PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA ob 21 uri

Energičen blues, ki pa se mu lahko kaj kmalu zgodi, da postane psihadelični rock ali pa ritmični funk. Ni preprek za Prismojene profesorje bluesa, štiričlansko zasedbo v sestavi: Zlatko Đogič, bobni, Miha Ribarič, bas, Julijan Erič, kitara in vokal ter Miha Erič, orglice in vokal. Nikakor. Njihov zvok je unikaten. V dobri meri zaradi distorziranih orglic, ki že tako veselo in energično muziko popeljejo do pravih čutnih ekstaz. Dolžina skladb in posledično tudi koncerta je navadno odvisna od trenutnega razpoloženja. Čeprav imajo kompozicije neko določeno trajanje, se ob dobri energiji njihova dolžina lahko podaljša tudi do trikrat. Skrajša? Nikoli. Repertoar tvorijo avtorske skladbe, sem ter tja pa se na glasbenem meniju znajde tudi kakšna priredba tujih izvajalcev, njihovih idolov, kot na primer legendarnega rock kitarista Jimija Hendrixa in blues velikanov Freddija Kinga ter Muddyja Watersa.

 

Sreda 9.7.2014

VEČER MLADIH VOKALISTOV JADRANKE JURAS ob 21 uri

Večer mladih vokalistov bo obarvan v stilu jazz standardov, bluesa, swinga, bossa nove in še česa. Martina Kocina, Jasmina Oršič, Myke Lowe in Bernard Zaman se z glasbo srečujejo že od otroštva. Vsakega izmed njih seveda označuje drugačna barva glasu in oblikuje svojstven glasbeni okus, vsem pa je skupno to, da izhajajo izpod okrilja ene glasbene šole. Spremljala jih bosta pianist Milan Stanisavljević in kitarist Franko Reja. Vse to pod budnim očesom in ušesom mentorice Jadranke Juras, ki skuša iz njihovega glasu pritegniti tisto najžlahtnejše, kar zmore le človeški glas.

 

Sreda 9.7.2014

Spremljevalni program

MLADI VOKALISTI JADRANKE JURAS

foto fb

 

Četrtek 10.7.2014

Boštjan Gorenc-PIŽAMA ob 21 uri

Boštjan Gorenc – Pižama je ime, ki ne potrebuje posebne predstavitve. Pa vseeno. Je vsestranski komik, prevajalec in voditelj. Oral je ledino v začetkih slovenskih freestyle rimarij, z lastnim znojem zalival sadike stand-up komedije, se ob večerih vpisal med nosilce voditeljske palice na podelitvi Viktorjev, žel odobravanje tako na televiziji kot tudi na radiu in na odrih vseh vrst. Ravno po njih v tem času hara s priljubljeno celovečerno stand-up predstavo 50 odtenkov njive. A to še ni vse. Poleg komedije se ukvarja še s pisanjem in prevajanjem. Med drugim je zadolžen za slovenske prevode knjižne serije Pesmi ledu in ognja, med leposlovnimi heretiki bolj poznane pod njenim televizijskim imenom Igra prestolov. In navsezadnje, Pižama je, če se navežemo na besedni slog pravkar omenjene fantazije, “Hand of the King” slovenske podcast scene. Da, kdor seje, ta žanje. V idilični vasici pod Trojanami, kjer živi in ima vse pripravljeno za hitro odprtje brezcarinske prodajalne, če se štajerski župani resnično odločijo odcepiti. A tega, katero izmed svojih ekspertiz bo na ogled in v posluh ponudil tokrat, pravzaprav ne ve nihče. S Trojan smo dobili zgolj sledečo depešo: »Govoril bo o slovenskih in tujih pisateljih, obravnaval Cankarja malo bolj obširno, vmes povedal tudi kaj ne- literarnega.« Dovolj dobro. Obeta se torej neke vrste literarni stand-up slem. In ne, nikar ne skrbite. Nič ni sveto. Vse mu bo dovoljeno.

Boštjan Gorenc PIŽAMA

 

foto fb

 

Petek 11.7.2014

Nemi filem The WIND
ob spremljavi Lada Jakše in Boštjana Narata ob 21 uri

Veter (The Wind) režiserja Victorja Sjöströma je mogočna melodrama z eno najbolj znamenitih vlog zvezdnice nemega filma Lilian Gish in tudi eden zadnjih velikih nemih filmov. Ob izidu je sicer zabeležil znatno finančno izgubo, vendar je kasneje, ko se je njegov vpliv dodobra usedel v bit ameriške filmske industrije, zaradi svoje kulturne, historične in estetske pomembnosti, deležen uvrstitve v arhiv Ameriškega nacionalnega filmskega registra. Sicer pa je kratek opis same filmske zgodbe naslednji: naivno in nedolžno mlado dekle (Lilian Gish) se iz rodne, rodovitne Virginie preseli v Teksas, na obronek takratne civilizacije, v osrčje divje, z vetrom prepihane prerije. Njen trmoglavi boj s surovimi elementi vključuje poroko z moškim, ki se ji gnusi, in umor drugega moškega, ki jo skuša posiliti. Čeprav naj bi bil v izvirniku in tudi v logičnem sosledju zgodbenega narativnega koda konec filma tragičen, je studio Metro-Goldwyn-Mayer vztrajalo pri, glede na preostanek filma, atipskem in še kako hollywoodskem “happy end-u”. Kot se za projekcije nemih filmov tudi spodobi, bo tudi ta opremljena z živo glasbeno spremljavo. Ko pa smo že pri netipičnem: tokrat ne bo klavirske spremljave. S trakom se bosta namreč lovila Boštjan Narat na električni kitari in Lado Jakša na saksofonu in klaviaturah.

 

Petek 11.7.2014

Spremljevalni program

Nemi filem The WIND

foto fb

 

Sobot 12.7.2014

Pripovedovanja za odrasle
s Katjo Preša in Rokom Kušlanom  ob 21 uri

Katja Preša in Rok Kušlan imata rada pravljice, ki so obarvane s humorjem, take zasukane na hec, ki pa včasih tudi malo poprovocirajo. Oba sta na pot pripovedovalcev zgodb stopila z ekipo “za 2 groša fantazije”, ki je svoj čas delovala na Radiu Študent. Z leti sta se dodobra prekalila na mnogih pravljičnih ReŠetanjih in že kaj kmalu razvila povsem samosvoj in hkrati seveda vsak svoj slog interpretiranja. On je človek prostrane narave, ki vsake toliko napiše tudi kakšno knjigo o slapovih. Ona pa mnogo raje kar iz domače izbe, na medmrežju, z grozovitim strahom v duši spremlja komercialne aviacijske podvige so-človeštva. Kaj imata torej poleg pripovedovanja sploh skupnega? Marsikaj. Oba trenutno prebivata v Šiški. Za začetek … Kakorkoli. Rok bo razdiral tiste ta žaltave, ta prismuknjene in, če bo potrebno, zalučal tudi kak bicikel. Katja pa vas bo v svoji galantni maniri prevzela do te mere, da ne boste več z gotovostjo vedeli, če je bil tisti nesrečni bicikel res vaš. Vse to bo na mestu z glasbo opremil Goran Završnik, sicer član nekega drugega zvezdniškega pri-povedovalskega dua Vroča župa.

 

Sobota 12.7.2014

Spremljevalni program

Pripovedovanja za odrasle

foto fb

 

Nedelja 13.7.2014

Metod Banko & Teo Collori – Pesem o morju ob 21 uri

Primorska naveza odličnega pevca z rahlo raskavim in grobim glasom, kot ustvarjenega za prepevanje šansonov in poezije ter zanimivega kitarista, ki ima odličen občutek za ustvarjanje imenitnih instrumentalnih pejsažev v ozadju, je začela niti tkati med študijem glasbe na celovškem konservatoriju. Trajalo je sicer kar dolgih (in v tem primeru morda tudi pravljičnih) sedem let, da sta Metod (glas) in Teo (akustična kitara) prešla od druženja ob kitari in kozarcu rujnega prek spontanega muziciranja in preigravanja h konkretnemu ustvarjanju avtorske glasbe. Kratka, a sladka in neverjetno poslušljiva zbirka osmih (naslovna Pesem o morju je na koncu ponujena še v instrumentalni različici) uglasbenih poetičnih besedil dobro znanih Rilkeja in Ramoveša ter morda slabše poznanih Matičetova, Bagona in Holuba. Odlične in predvsem zelo doživete ter iskrene interpretacije dajejo sicer občutek, da gre v celoti za avtorska besedila in ne le glasbo, kar nas seveda navdaja z upanjem, da se bosta Metod in Teo v prihodnje bolj angažirala tudi pri ustvarjanju povsem avtorskih skladb. Začetek je odličen!

 

Nedelja 13.7.2014

Spremljevalni program

Metod Banko & Teo Collori – Pesem o morju

foto fb

Sponzorji festivala Poleti v NUK 2014


 Staropramen        logo-vinska-klet-zlatpteamdana_logo

Mediski sponzor

   LOGO-Radio1antenaradiostudent