Drugi teden

od 13.7. do 19.7.2015

Ponedeljek 13.7.2015

VOKALNA SKUPINA MALE MALCE ob 21 uri

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da so dečki iz vokalne skupine Male Malice v letih svoje obstojne eksistence posegli v sam svetovni vrh vesoljnega dna deloma specifično splošnega in nevsiljivo ekstatičnega, pa vendar s patriotsko figuraliko nabitega reduktibilno diskretnega žanra. V njihovem spektru so vidne sledi eksistencialistične metaforičnosti, suvereno speljane tako od lirične do geometrijske abstrakcije, kot tudi od bistva primitivnega realizma do navideznega nonsensa bipolarnega konceptualizma. Vendar se mestoma kaotična transformacija v relaciji do vseh sodobnih ustvarjalnih načinov, ki pri Malih Malicah izvirajo iz detajlnega obvladovanja razgradnje umetnostne tvornosti, nikoli ne sprevrže v nepremišljeno distorzijo od znotraj narekovane notranje razvojne logike lastnega dela.
Verjetno bomo slišali nekaj nepovezano strnjenih elementov projekta YOU-GA, s katerim se artisti na svojstven (subtilen, a konstrukcijsko in tehnično racionalen) način poklanjajo trenutno počivajoči politični tvorbi, v kateri so se nekoč rodili.

Mogoče bo moč prisluhniti tudi drugemu in šestemu delu nedeljivega koncepta BA-BE, v katerem je prepoznati obrise bivanjskega mačizma, oplemenitenega z morsko peno.

Člani skupine so: Miha Ravnikar, Tadej Vasle, Gregor Zorko, Davor Zemljič

 

foto fb speaker

Torek 14.7.2015

“YOU MUST BELIVE IN SPRING” JADRANKA JURAS ob 21 uri

Premierna predstavitev pomladne zgoščenke vsem dobro znane pevke Jadranke Juras, ki predstavlja jazzovske standarde. Njena prva jazz zgoščenka nam bo zagotovo pričarala nepozaben večer. Milan Stanisavljević – klavir, Robert Jukič – kontrabas.

Jadranka Juras je diplomirala iz jazzovskega petja na Univerzi za glasbo in odrsko umetnost v Grazu.

Med samim študijem in po končanem študiju je posnela dve samostojni zgoščenki Anima in Sakura. Je redna gostja na številnih ploščah slovenskih glasbenikov. Obiskovala je mnoge jazzovske pevske delavnice, pred leti pa je bila tudi sama so-mentorica na jazzovski delavnici Jazzinty v Novem mestu. Po končanem študiju se je popolnoma posvetila študiju klasične glasbe in se zadnjih šest let izobražuje pri prof.Alenki Slokar Bajc. V začetku letošnjega leta je posnela svojo tretjo samostojno zgoščenko, tokrat z jazzovskimi standardi.

 

foto fb speaker

Sreda 15.7.2015

Monodrama Pavlek – Peter Trnovšek ob 21 uri

‘Šantavi’ in ‘špeglavi’ Pavlek, ki ga imajo vsi za ‘nebodigatreba’, ki je dober le za to, da ti posodi denar, da se človek dela norca iz njega … Kaj drugega pa z njim res nimaš početi … Ženska, pri kateri živi, ga je vzela zaradi njegove ‘visoke penzije’ – ali pa zato, ker jo sploh ima. Njeni otroci, vsi že pri kruhu, no, vsaj blizu njega, ga prenašajo le zato, ker ‘da kaj zraven’ za avto, za novo streho, za fasado na hiši … pa še za kaj. V gostilni se obregujejo obenj, ker žuli svoj malinovec, za rundo pa nikoli ne da. Mu skrivajo očala, ga kličejo kripl …

Pa mislite, da se Pavlek kaj sekira? Niti ne. Njemu že ne bo želodec počil – tako kot njegovi mami, ki ga je včasih hudo maltretirala in zaradi katere se tudi oženil ni nikoli … No, vsaj psa mu je kupila, ja, to že, njegove simpatije pa je preganjala in takoj hotela v Dravo, če je kakšno pripeljal domov.

Predstavo, ki jo je na odru po lastnem besedilu oživil Rok Vilčnik, ki se podpisuje s psevdonimom Rokgre, je od premiere oktobra 2004 prejela celo vrsto nagrad, od žlahtnega komedijskega peresa sezone 2003/2004 na celjskih Dnevih komedije do najboljše monodrame na festivalu na Ptuju.

Pavlek, s katerim je dobitnik Borštnikovega prstana Peter Ternovšek dosegel tudi enega od vrhuncev kariere, je ganljiva pripoved o človeku, ki kljub neprizanesljivemu življenju ne izgubi svoje velike človečnosti in tihe filozofije, ki se skriva pod vsem tem – da se noben človek ne rodi slab.

 

foto fb speaker

Četrtek 16.7.2015

TORI STORY & MARNIT  ob 21 uri

V prepletanju različnih glasbenih žanrov TORI STORY & MARNIT s svojo prefinjeno poetiko utelešajo čustveno, melodično in zvočno instrumentalno rahločutnost, ki jo Marnit Calvi s senzibilnim pevskim niansiranjem in suvereno dramaturgijo izvabljanja lastnih glasovnih zmožnosti zapelje v praznik glasu. Številne vokalne izpeljanke iz italijanske glasbene tradicije v njeni interpretaciji ulovijo duh časa sodobnega glasbenega trenutka, pa naj gre za down tempo stilno zastavitev, smooth pop jazz ali s sopranom in visokimi legami oplemeniteno skoraj klasično kancono. Ubesedeno v poustvarjalni maniri avtorske poezije in izvedeno z izjemnim občutkom za besedilo(in z besedilom v obliki recitirane poezije se Jure Tori kot spremljajoči glasbenik redno srečuje tudi na nastopih dueta Jurski par, v katerem nastopa z interpretom Juretom Longyko).

Zasedbo sestavljajo mednarodno uveljavljeni glasbeniki raznorodnih stilnih orientacij in korenin – kubanski kitarist Ariel Cubria, avstrijski kontrabasist Wolfram Derschmidt in slovenski harmonikar Jure Tori – vsi ustvarjalno prepleteni okrog osrednjega gibala nove zasedbe, ženskega vokala italijanske pevke Marnit Calvi v vseh njegovih pojavnih oblikah, podprtega s poustvarjeno avtorsko poezijo in interpretacijo v italijanskem jeziku.

 

foto fb speaker

Petek 17.7.2015

Pliš ob 21 uri

  “Intimni, jazzy-/-brazil komadi z “ljubezenskimi besedili” izpod peresa Roka Vilčnika, žameten zasanjan vokal Aleksandre Ilijevski, groovy priredbe svetovnih uspešnic z Muratom na beatboxu in Markom Gregoričem na kitari in kontrabasu, vse skupaj začinjeno s trobento Tomaža Gajšta bodo ob tej priložnosti fantje (zveri) in lepotica predstavili tudi sveže izdan album ki nosi naslov “Plošča za dve osebi”.

 

foto fb speaker

Sobota 18.7.2015

VESNA ZORNIK : TANGOAPASIONADA ob 21 uri

 

Vesna Zornik, markanten glas skupine Katalena, s projektom TangoApasionada predstavlja poetične zgodbe o ljubezni in strasteh, prežete z vonjem po zapeljivih skrivnostih ulic Buenos Airesa. Na istoimenskem albumu, ki je tako pri kritikih kot pri poslušalcih požel zavidljiv uspeh, je nepozabne skladbe Astorja Piazzolle, Gardela in sodobnejših avtorjev ujela v čutno interpretacijo. Pet let po izidu albuma bend zveni še dosti bolj prvinsko in divje. Leta se zlivajo v muziko. V zadnjem času so začele nastajati tudi skladbe v slovenskem jeziku.

”V pridihu kabaretnega šansona vodi Vesna poslušalca v soju sofisticiranega vokalnega stopicljanja čuteče vzdraženosti in drhteče božajoče mimike sladko grenkobnega skušanja ranljivosti srca do čustva zaljubljenosti, skozi album »TangoApasionada«, suvereno lahkotno, obenem pa zapušča njena polnokrvno čuteča interpretacija poslušalcu globoko otipljiv vtis, jedrnato navdan s prelitjem pristno podanih čustev v verzih.” Aleš Podbrežnik, Rockline

Zasedba:  Vesna Zornik     – vokal,
                      Nikola Matošič – kontrabas,
                      Marko Brdnik    – harmonika

 

foto fb speaker

Nedelja  19.7.2015

ARTVENTO QUINTET ob 21 uri

Navkljub kratkemu delovanju se sestav suvereno in z briljantnimi kritikami dokazuje na domači in svetovni glasbeni sceni. Na repertoarju imajo dela napisana za to zasedbo od klasike do 21. stoletja. Zaradi odličnega rezultata na ARD tekmovanju v Münchnu je kvintet leta 2007 posnel zgoščenko »Molly Brallaghan« WOODWIND QUINTETT ARTVENTO AND FRIENDS za nemško založniško hišo »Whoopee Records«.
Osebnostni in profesionalni glasbeni izraz kvinteta je nagrajevan z novimi kompozicijami, ki jih skladatelji posvečajo članom ARTVENTA. Radiotelevizija Slovenija redno snema in predvaja njihove koncerte. Tokrat se predstavljajo kot Trio d’anches (trije s trsnimi jezički):

Zasedba: Tadej Kenig        – klarinet
                Jonathan Mauch
  – oboa
                Arpad Balazs piri – fagot

 

foto fb speaker

Sponzorji Festivala Poleti v NUK 2015


Sponzorji festivala

cockta Staropramen ekolinetrade_logo vita logo_starmedia nuk optika_feliks martini pteam