Tretji teden

od 20.7. do 25.7.2015

Ponedeljek 20.7.2015

VOKALNA SKUPINA KATITCE ob 21 uri

Katice so ženska vokalna skupina iz Ljubljane, ki jih druži navdušenje nad pestrostjo slovenske ljudske pesmi in želja po iskanju novih poti, ki povezujejo stare, preproste in lepe pesmi z novimi časi in modernimi okusi. Prepevajo izvirne ljudske pesmi vseh slovenskih pokrajin, še najraje one z obrobja slovenskega etničnega prostora, iz Rezije, Bele krajine, Istre in Prekmurja, kjer so pod vplivom sosednjih kultur postale še posebej raznolike. Pojejo tudi sodobne priredbe ljudskih pesmi. Velik izziv jim predstavlja povezovanje starega z novim, tradicionalnega s sodobnim.

foto fb speaker

Torek 21.7.2015

JAZZ DUO ANAMORPHOSES ob 21 uri

Duo Anamorphosis (Maxime Perrin in Jonathan Mauch) je kombinacija žanrov, barv, kultur… Oboist se združi s harmonikarjem in s tem zlije klasiko s folk glasbo, jazzom in tangom. Arabske lestvice bodo vplivale na pariške valčke. Glasba je univerzalen jezik in najpomembnejše je, da je čustvo del poti ki ga improvizacija dela edinstvenega.

 

foto fb speaker

Sreda 22.7.2015

MONOKOMEDIJA PO MOJEM SLOVENCI-BORIS KOBAL ob 21 uri

“Slovenci in Slovenija … ni nujno, da se ta dva pojma vedno ujemata. Med njima je vedno prihajalo do konfliktnih situacij. In to ne po krivdi Slovenije. Ona je tam od vedno, uradno šele dobrih dvajset let, nič hudega sluteč in ni Slovenija kriva, da je fasala Slovence. Ta narod, ki si želi biti po nemško discipliniran, po drugi strani pa balkansko razposajen. Ta narod zdaj ne ve, kaj bi s samim seboj. Po mojem Slovenci …, Slovenci ne marajo Hrvatov, razen julija in avgusta. Po mojem Slovenci …, Slovenci se v gostilni pogovarjajo kot najboljši politiki. Škoda, da ko pridejo v parlament, se pogovarjajo kot v gostilni.” Predstava Po mojem Slovenci… je pripoved o človeku, ki trči v najrazličnejše situacije današnje stvarnosti. Skuša razmisliti o našem vsakdanu in si ustvariti svoje mnenje, a se izkaže, da je to presneto težko delo, saj se znajde v labirintu kontradikcij in hudomušnih rezultatov.

 

foto fb speaker

Četrtek 23.7.2015

DIDIWA ob 21 uri

»DidiWa glasba je iskrena glasba. Je tvoja osebna glasba. Nežno sramežljiva, a priložnostno prav divje damsko prevzetna. Glasba, ki te najde, če le ti najdeš njo. Ki te začuti, če čute ji odpreš. Ki te močno objame, a ti pusti dihat’. Daje se vsem, a jemlje si jo vsak posebej. Z veliko zajemalko ali majhno žličico. Nikoli je ne zmanjka. Ne bremeni je emšo. Ona ti je zvesta, ona gre s tabo na sprehod. Je glasba, ki ve, kje te srbi. Plava proti toku. Je glasba, ki razgalja, a se ustavi pred mejo dobrega okusa. Glasba, ki brez vprašanja premika tvoje noge. S tabo lahkotno stopiclja, te požene v svoboden dir in te takoj zatem nežno posadi nazaj. Je glasba, ki nikoli ne bo sirota. Je babičina, mamina in dekličina. Ona je njena in njegova ter zagotovo tudi moja.« (AK)

 DidiWa je slovenski etno rock band s poezijo v maternem jeziku. Na širšo glasbeno sceno je ob podpori Vala 202 vstopil s singlom Dečko v 2010 (kompilacija Val 10 – Imamo dobro glasbo). Zapis ostalih skladb je sledil v letu 2013 in letos izšel na albumu Greva. Obenem se je skladba Svetilnik v prenovljeni aranžmajski preobleki pojavila tudi na kompilaciji Kočevje špila – Razkačeno 2014. V nastajanju so sveže skladbe (med njimi Pojoči velikan), ki jih zasedba že vključuje v svoj repertoar. Koncertno prezentiranje je prežeto z energičnostjo in globino osebnega izraza, ki ju DidiWa spretno predaja poslušalski publiki. Enega izmed vrhuncev tega občutja podaja Zelena oaza.

Skupina od začetka 2014 deluje v zasedbi: Vesna Godler (vokal), Rok Tomšič (kitara), Žiga Šercer (bobni in tolkala), Gregor Solce (bas kitara) in Tilen Stepišnik (kitara).

 

foto fb speaker

Petek 24.7.2015

ROND NOIR ob 21 uri

Besedila v francoščini so zaščitni znak ljubljanske rock skupine RondNoir, ki je bila ustanovljena oktobra 2011. Igrati so začeli kot trio (kitara, saksofon in bobni), nato sta se jim pridružila še basist in pevka/klaviaturistka. Zaradi idej, veliko glasbenega ustvarjanja in druženja, so se hitro ujeli in kar takoj začeli z ustvarjanjem avtorske glasbe. Sodelovali so na kar nekaj natečajih oz. festivalih: Glas mladih 2012 (2. mesto), festival Botečaj 2012 (3. mesto), Rokerji pojejo pesnike 2013, Festival Stična 2014

Spomladi 2013 so začeli s snemanjem trojezičnega prvenca, na katerem je 11 avtorskih pesmi, od tega kar sedem v francoščini, tri so v slovenščini, ena skladba pa je v angleščini. Ker so album izdali v samozaložbi, je od snemanja do izida albuma minilo dobro leto – prvenec Liquid so izdali spomladi 2014. Po zelo uspešnem promocijskem koncertu v Maxi klubu je sledilo nekaj zelo uspešnih nastopov po Sloveniji, med drugim so kot predskupina nastopili tudi na Festivalu Poleti v NUK 2014. Oktobra 2014 so bili povabljeni na Francoske dneve v Ljutomer, kjer so navdušili ljubitelje francoščine. Bili so gostje radijskih postaj po celi Sloveniji, od Prekmurja, Štajerske, Gorenjske do Primorske, predstavili pa so se tudi v oddaji Na piedestal na Radiu Slovenija. Njihova francoska skladba Canis je bila “pesem tedna” na Valu 202. Konec leta 2014 so z minimalnimi stroški posneli svoj prvi videospot Zora.
Trenutno zbirajo material za novo plato, ki jo bodo snemali med letošnjim poletjem. Predvsem so osredotočeni na daljše kitarske in saksofonske solo parte ter na to, da občinstvu ponudijo nekaj novega.
RondNoir, starost članov je od 22 do 26 let, so: vokal & klaviature: Luana Lisa Nomsi, saksofon & klaviature: Lan Timotej Turek, kitara: Miha Medvešek, bobni: Jaka Krenker in bas kitara: Jure Bedenk.

 

foto fb speaker

Sobota 25.7.2015

ZAKLJUČEK FESTIVALA Z

GALOM GJURINOM IN TMNO GODBO ob 21 uri

 

Desetčlanska zasedba Temna godba temelji na klasičnem jazzovskem zvoku (in videzu) iz norih dvajsetih (in deloma swingovskih tridesetih) let prejšnjega stoletja. Poigrava se z zvoki iz mafijskega časa prohibicije, charlestonom, dixielandom, izvornim bluesom, pouličnim jazzom New Orleansa, burlesko, francoskim ciganskim kitarskim swingom, kabaretom, zvokom evropskih klubov, plesnih dvoran, kavarn in nebotičnikov iz obdobja po prvi svetovni vojni, ki je odzvanjal v slovenski glasbi še tudi v petdesetih in šestdesetih letih. Besedila novih skladb, ki so objavljene na albumu Temna godba (založba DHH), so izključno v slovenskem jeziku. Na eni strani se prevešajo v za Gjurina značilni baladni lirizem in ljubezensko poezijo, na drugi pa v neposredno satiro, samoironijo in parodijo današnjega sveta, kakršno bi lahko morda našli pri Ježku ali Francu Koširju. Nikakor ne gre za prepoved alkohola, temveč za prohibicijo razmišljanja, zdravega razuma in vsebine v sodobni izpraznjeni potrošniški družbi. Tem prepovedim Gal Gjurin in Temna godba odgovarjata z ljubeznijo do glasbe in občinstva. Glasbeni repertoar Temne godbe obsega nove avtorske skladbe, hkrati pa starejše Gjurinove uspešnice, ki jih poslušalci dobro poznajo z radijskih valov, preoblečene v novo-star zvok iz norih dvajsetih.

Gal Gjurin, glas, sopranski in tenorski saksofon, klavir, kitara, pozavna, trobenta
Nina Pečar, altovski in sopranski saksofon
Nina Merkoci, altovski in sopranski saksofon
Miha Nagode, klarineti
Domen Gracej, trobenta
Jean Markič, klavir, harmonika, hammond
Miha Kraker, kitara dobro
Matej Tekavčič, kontrabas
Jure Maček, tolkala
Blaž Celarec, bobni, tolkala

 

foto fb speaker

Sponzorji Festivala Poleti v NUK 2015


Sponzorji festivala

cockta Staropramen ekolinetrade_logo vita logo_starmedia nuk optika_feliks martini pteam