FESTIVAL POLETI V NUK–2016

   izštekani POLETI IZŠTEKANO

Organizator: KUD Arhiteka

S poletnim festivalom, ki domuje v Plečnikovem atriju Narodno univerzitetne knjižnice (v nadaljevanju besedila NUK), želimo prispevati k oživljanju kulturne dediščine, kar je eden od osnovnih namenov društva KUD Arhiteka. Cilj projekta je med drugim tudi to, da širši javnosti (domačim in tujim gostom) približamo institucijo, ki načeloma velja za togo in zaprto. Sloves nedostopnosti NUK-a želimo s projektom Poleti v NUK preseči in javnosti pokazati, da je NUK pomembno kulturno in informacijsko-izobraževalno stičišče, ter mu s tem povečati družbeno vrednost.

Naša namera odpiranja institucije navzven se je z dosedanjo izvedbo dveh festivalov izkazala za več kot uspešno. Tako obiskovalci kot nastopajoči se navdušujejo nad edinstvenim prizoriščem (atrij kavarne NUK), ki s svojo akustiko in odlično lokacijo, ter s prijetnim klubskim vzdušjem ponuja intimen prostor za vse vrste kulturne umetnosti. Vse to je le še potrdilo naša prepričanja glede potrebe slovenskega prostora po prepletanju tradicije in novega.

Rdeča nit festivalskega programa je vsebinska raznolikost, kjer ima pomembno vlogo tudi kvaliteta. To vodilo omogoča zastopanost različnih glasbenih zvrsti in drugih umetnostnih področij, k sodelovanju pa vabimo kakovostne ustvarjalce z odličnimi referencami in dolgoletnimi izkušnjami ter mlade, še neuveljavljene ustvarjalce, ki svojo pot šele začenjajo. S tem društvo nudi možnost udejstvovanja novim generacijam umetnikov, ki v današnjem času težko najdejo prostor, kjer bi bili deležni celostne podpore. V ta namen sodelujemo tudi z društvom Zlata piščal, saj bomo nagrajencu za najboljšega debitanta leta podarili nastop na festivalu.

Eden izmed pomembnejših ciljev projekta je dostopnost festivala širšemu občinstvu. Dostopnost dosegamo z nizkocenovno ponudbo prireditev (cene vstopnic za plačljive dogodke se gibljejo med 5€ in 10€, obisk nedeljskih prireditev pa je brezplačen) širokega programskega spektra, ki zadosti različnim starostnim skupinam, dostopen pa je tudi tujim obiskovalcem in gibalno oviranim.

Ker želimo ciljno publiko še razširiti, predvsem z vključevanjem otrok in mladostnikov v festivalsko dogajanje, bomo v letu 2016 prvič izvedli spremljevalni program z delavnicami na prostem, prebiranjem pravljic, predstavami, ki bodo potekale v popoldanskem času, zunaj zidov NUK-a. Prav tako pa bo tam potekala izmenjavalnica knjig, kamor bo možno prinesti svoje stare knjige in jih zamenjati za druge, še neprebrane.

Ta razširitev ponudbe sovpada z rdečo nitjo programa, raznolikostjo, s katero stremimo k še večji barvitosti in pestrosti ponudbe, ter zato k še večjim podvigom, ki bi omogočili udeležbo čim večjemu številu ustvarjalcev in obiskovalcev.

logo_svetla.png-2

Prvi teden

Od 2.7.2016 do 10.7.2016

Prvi teden

logo_svetla.png-2

Drugi teden

Od 11.7.2016 do 17.7.2016

Drugi teden

logo_svetla.png-2

Tretji teden

Od 18.7.2016 do 23.7.2016

Tretji teden

Sponzorji in podporniki festivala