Drugi teden 2017

Ponedeljek 10.7.2017vstopnica 10€

Večer šansonov – Nika Vistoropski ob 21.00 uri.

Vstopnina 10 €

ljuba_cover_01
foto:Jože Suhodolnik

Zasedba:

Nika Vistoropski:
Janez Hace:
Bojan Cvetrežnik:

fotofb

Ljuba, zbir avtorskih šansonov Nike Vistoropski je, se zdi, nastal povsem po naključju. Čeprav so Nikini glasbeni začetki, če vanje ne vštejemo tudi tistih zgodnjih poskusov glasbene kariere v vrtcu, ko je vpila v kodralnik, dokaj pozni, so se v resnici ravno ob pravem času prebudili iz življenjskega polsna. Klavirske tipke je božala že kot otrok, a korak h glasu, najbolj intimnemu od vseh inštrumentov, je bil dolg, tipajoč in počasen. Neko poletje je presenetila samo sebe in iz ljubega miru spisala deset šansonov, ki bi najverjetneje ne postali nikoli javno dobro, če bi je ob tem izmerno ne podpiral mojster Bojan Cvetrežnik. Avtor več aranžmajev njenih skladb in »podpornik«, o katerem lahko samo hrepenite, jo še vedno spremlja na njeni ustvarjalni poti. Na svojem prvencu, ploščku Ljuba, je sicer sodelovala s pianistom Sašom Vollmaierjem, s katerim sta na podstrešju stare hiše v pariškem Maraisu ustvarila pravljico, za katero si je treba v tišini vzeti čas. Pesmi s plošče Ljuba nikakor niso ambientalna glasba, ki lahko teče mimo neslišna, ampak so zgodbe, ki te posrkajo vase. In če je dan pravi, »vzamejo« tudi solzo ali dve. Na koncertu bosta Niko spremljala že omenjeni Bojan Cvetrežnik in basist Janez Hace. Predstavili bodo skladbe iz albuma kot tudi nekaj novih prepesnitev in avtorskih pesmi.

Časnik Mladina je v recenziji plošče Ljuba zapisal, da novinarki Niki Vistoropski (za torkovo prilogo Dela Ona in mesečnik Onaplus namreč piše že leta) besednega izražanja ni dovolj zgolj v tiskanih medijih, saj se je svojo kreativno energijo odločila usmeriti tudi v ustvarjanje glasbe, natančneje šansona, pri katerem so v ospredju ravno besede in njihov pomen. »Ljuba prinaša šest njenih avtorskih pesmi in eno Branka Gradišnika, ki jih ob zgolj klavirski spremljavi Saša Vollmaierja predstavi kot lastno uglasbeno poezijo, pri čemer jih podaja izrazito pripovedno, z izrazitim čustvenim nabojem. Njen vokal se tako spreminja glede na intenziteto čustev, od tihega šepeta do bolj izraznega petja. Album, ki na intimen način izpostavi novo predstavnico domačega šansona,« so še zapisali. »Celoten vtis albuma ima nek šansonski podton, krute zgodbe, povedane na šaljiv način, učinkujejo zelo prepričljivo, ob nekaterih se kar dvignejo kocine. In najbolj kruta pesem je gotovo Miha, s katerim je napovedala izid prvenca,« je zapisal v Delu Zdenko Matoz. »Krutost tega sveta pa precej lažje in raje preživi kot borka, ne pa kot žrtev. In tako tudi v skladbi Majda zanemarjena hči vzame stvari v svoje roke in se znebi razvajenega brata in zlobne mame. Maminih sinčkov in pokončnih žensk v zgodbah mrgoli in je po tej plati album Ljuba celo nekoliko moralističen, vendar pa povsem realen in sporoča, da je treba ljubiti nazaj, če si ljubljen, in brcniti nazaj, če si brcnjen. Pri svetopisemskosti se odloči za zob za zob in oko za oko, ne pa za nastavljanje drugega lica.«

Nikine zgodbe naj bi bile blizu govorjene besede Laurie Anderson, celoten vtis izdelka Ljuba pa je še najbliže šansonovski glasbeni izkušnji Svetlane Makarovič.

Čeprav spremljava, ki ji bomo priča na koncertu, torej virtuozna prisotnost Janeza Haceta in Bojana Cvetrežnika, nosi nekoliko toplejši okus, so zgodbe, ki jih poje, enake – trpke, smešne, takšno kot je življenje samo. 

 

Torek 11.7.2017  vstopnica 10€

Kantavtorski večer : Boštjan Narat ob 21.00 uri

Vstopnina 10 €

bw 1Q9A6251

 

Boštjan Narat, vsestranski ustvarjalec (skladatelj, performer in instrumentalist), odprt, zvedav in pronicljiv, se bo tokrat predstavil kot kantavtor. V letu 2010 je po uspehu s Kataleno krenil na samostojno glasbeno pot in izdal kantavtorski prvenec z naslovom Strah je odveč, spomladi 2012 pa v sodelovanju s skupino glasbenikov posnel svojo drugo kantavtorsko ploščo z naslovom Konec sveta vedno pride nenapovedano. Kot kantavtor uspešno sodeluje z Neco Falk, s katero je leta 2014 soustvaril in izdal album Od daleč. Boštjan je tudi avtor glasbe za gledališče, vodi cikel pogovorov Filozofiranje v Varieteju v ljubljanski Kavarni Union in je voditelj oddaje Panoptikum na RTV Slovenija.

 

Sreda 12.7.2017  vstopnica 10€

Gledališče v ATRIJU-Kamniti čevlji ob 21.00 uri

Vstopnina 10 €

Staro za NOVO

 STARO ZA NOVO
Komedija za stare in mlade

Produkcija: Boris Kobal in Tin Vodopivec
Scenarij, igra, režija: Boris Kobal in Tin Vodopivec

Predstavnika dveh generacij komikov iz oči v oči skupaj na odru.
O staranju. O mladosti. O tehnologiji. O ljubezni. Kdo se na koga šlepa? Kdaj lahko rečemo, da smo stari in do kdaj smo mladi? Na kom zares stoji svet? Lahko stari in mladi sploh živijo v sožitju?

Ljubljanska OPERA je 30. novembra gostila premiero nove predstave žlahtnega opazovalca in komentatorja družbe ostrega jezika, BORISA KOBALA, ter enega najbolj prodornih motorjev regionalne stand-up scene, TINA VODOPIVCA.

Komedija STARO ZA NOVO se na sproščen in duhovit način loteva večne tematike sinergije mladih in starih, (ne)sprejemanja moderne tehnologije in (ne)soočanja s hitrim tempom življenja – pa tudi aktualne teme zapuščine ene generacije drugi.

 

fotofb

VSEGA JE KRIV MARIO!
Komika sta se spoznala na snemanju oddaje Moja Slovenija, kjer je Tin hotel duhovičiti, a ga je Boris hitro pospravil v žep. Po daljšem prepričevanju in modri kuverti je Boris le privolil, da se Tinu pridruži na odru v avtorski predstavi, ki se je medila kar nekaj časa. Kljub temu, da je med njima 30 let razlike, drug na drugega gledata kot na konkurenco, občasno pa sta tudi prijatelja.
KDO JE BORIS?
Od kultnega TV Popra do soustvarjanja udarnih nedeljskih TV-šovov, od gledališča do stand-up komedije. Desetletja na sceni. Dobitnik več nagrad v pikadu.

KDO JE TIN?
Resno, kdo je Tin? Nastopal je po Ameriki in okrog po Evropi, v republikah bivše Juge, večkrat osvojil okroglo dvorano Cankarjevega doma, je tudi rekorder v dotikanju plošče z roko – tapkanju.

www.tinvodopivec.com
www.festivalstandupkomedije.si

Četrtek 13.7.2017  vstopnica 10€

Etno glasba Dvojina ob 21.00 uri

Vstopnina 10 €

Dvojina_promo_foto

Zasedba:

Nina Virant: vokal
Rok Zalokar: klaviature

fotofb

Kolektiv Dvojina, prežet s svežo interpretacijo vokala Nine Virant ob spremljavi Roka Zalokarja na klavirju, ustvarja v duhu vsega slovenskega in ljudskega. »Pelo se bo po slovensko, tako kot so nam babice pele pod krošnjami, z vrečo domačih piškotov in suhih krhljev v naročju.« Dvojec klavirja in vokala je začel soustvarjati v tisti daljni deželici na severu, kjer sta se v iskanju glasbenega izraza njuni poti spet srečali. Tokrat se ozirata na svoje korenine z namenom, da bi ustvarila kaj novega. Repertoar slovenskih ljudskih pesmi jima bo tako služil kot začetna točka njunih improvizacij.

 

Petek 14.7.2017  vstopnica 10€

Jazz v Petek – Jazz Ladies ob 21.00 uri

Vstopnina 10 €

Jazz Ladies - foto-Urška Lukovnjak
foto:Urška Lukovnjak

 

Zasedba:

Natalija Tumpej: vokal
Nina Merkoci: saksofon
Taja Božič: klavir
Petra Trobec: kontrabas
Nina Serčič Korošak: bobni

Povezave:

https://www.facebook.com/JazzLadies/

 

fotofb

Jazz Ladies – glasbena zasedba petih mladih dam, zbranih zaradi ljubezni do jazz glasbe. Občinstvo osvajajo  s svojimi izvedbami in priredbami glasbe 60-ih, 70-ih pa vse do danes. Igrajo jazzovske, swing in bebop standarde, v njihovem repertoarju pa se najdejo tudi skladbe latinskoameriškega izvora in pesmi slovenske popevke. Iskrene in navdiha polne glasbenice vas bodo s pristnim, igrivim in glamuroznim nastopom nostalgično popeljale v obdobje zakajenih lokalov ameriške jazz scene.  

Sobota 15.7.2017  vstopnica 10€

Sobotni koncert – Balladero ob 21.00 uri

Vstopnina 10 €

Balladero_Perfect-You_Naslovnica_1200x1200pix-1

Zasedba:

Dominik Bagola: klavir, klaviature, vokal
Martin Lunder: kitara
Jernej Kržič: bas kitara
Boštjan Gradišek: bobni

Povezave:

spletna stran
http://www.balladero.com/

FB
https://www.facebook.com/balladeroclub2/?fref=ts

fotofb

Balladero z albumom Perfect You (2016) nadaljuje ambiciozno zastavljeno glasbeno pot, ki jo je že ob izdaji prvenca Club Deuce (2012) začrtal kot svojevrsten unikat na slovenski glasbeni sceni. Iskren, predan odrski nastop intimno izpovednost besedil vseskozi prepleta z intenzivno, strastno in skrbno premišljeno bendovsko zvočno kuliso, ki ne dopušča ravnodušnosti. Snemanje albuma je potekalo v Nemčiji, v studijih Achtung Music (achtungmusic.com) iz Münchna. Dominiku Bagoli – Balladeru na klavirju, klaviaturah in vokalu se je pridružila mednarodna ekipa izvrstnih studijskih glasbenikov – Sebastian Rotard (Marie & the RedCat, Sidewalkers) na bobnih, Hubert Steiner (Thees Ullman, Carpet) na bas kitari, na plošči pa sta sodelovala še producent Uwe Bossert na akustični in električni kitari ter Mirna Bogdanovič na spremljevalnih vokalih (študentka  akademije Jazz institut Berlin in prejemnica študentske nagrade revije Downbeat). Za končni miks in mastering plošče so poskrbeli mojstri zvoka Tobias Diemer, Valentin Junger, Leo Waidosch (Achtung Music) in Steve Fallone (Sterling sound, NYC).

Nedelja 9.7.2017  vstopnica 10€

Mladi ustvarjalci – 
Eni Od Sedmih Miljard ob 21.00 uri
Vstop prost!

Eni od sedmih milijard

 

Zasedba:

Aljaž Hrastar: ak.kitara, vokal, el.kitara
Maja Hrastar: vokal
Gregor Gorenčič: bass kitara
Janez Janežič: el.kitara, vokal
Luka Gorenčič: bobni
Zala Hrastar: violina, vokal
Mateja Kralj :(klavir, klarinet)

Povezave:

 http://aljohrastar.wixsite.com/eniodsedmihmilijard
https://www.facebook.com/eniodsedmihmilijard/?fref=ts

fotofb

Eni Od Sedmih Milijard je ime slovenske glasbene skupine, ki izhaja iz Jezera pri Trebnjem. Leta 2013 jo je sestavil Aljaž Hrastar z namenom, da bi izvajali njegovo, do tedaj samostojno delo. S prijetnimi vokali, harmonijami violine, klavirja, akustične kitare, klarineta in drugih inštrumentov jih je občinstvo hitro spoznalo in označilo za iskreno, spevno in dinamično skupino, ki z močnimi besedili pustijo svoj pečat.
Nastopili so na različnih odrih in na različnih koncih Slovenije. Na festivalu Čipkarija v Idriji, v Jesenicah na festivalu Odmev kot zmagovalni bend predizbora, na Glasu mladih v Črnomlju so dosegli drugo mesto v kategoriji »avtorska skladba«, leta 2014 so nastopili na »Največjem študentskem pustovanju« v Rožni dolini, v Ljubljani so nastopili v Ziferblatu, v Vili Veselova in lani na našem spremljevalnem programu. Kar nekajkrat pa so že nastopili tudi kot predskupina zasedbe Čedahuči, obiskali so Sežano in odigrali koncert na večeru Mladi Fest, nato pa naslednje leto prišli še v MC Podlaga. Večkrat se podajo na ulico, med zidove, kjer ustvarijo intimno vzdušje za tiste, ki gredo slučajno mimo.

logo_svetla.png-2

Prvi teden

Od 1.7.2017 do 9.7.2017

Prvi teden

logo_svetla.png-2

Drugi teden

Od 10.7.2017 do 16.7.2017

Drugi teden

logo_svetla.png-2

Tretji teden

Od 17.7.2017 do 22.7.2017

Tretji teden


Sponzorji festivala

cockta Staropramen ekolinetrade_logo vita logo_starmedia nuk   pteam