FESTIVAL POLETI V NUK–2018

 

Organizator: KUD Arhiteka

S poletnim festivalom, ki domuje v Plečnikovem atriju Narodno univerzitetne knjižnice (v nadaljevanju NUK), želimo prispevati k oživljanju kulturne dediščine, kar je eden od osnovnih namenov društva KUD Arhiteka.
Cilj projekta je med drugim tudi to, da širši javnosti (domačim in tujim gostom) približamo osrčje Mestne občine Ljubljana z odpiranjem institucije, ki v slovenskem prostoru sicer velja za nedostopno in zaprto. Javnosti želimo pokazati, da ima NUK kot samostojno prizorišče kakovostnih glasbenih in drugih umetniških prireditev, pomembno vlogo v občinskem ter slovenskem kulturnem prostoru.
Naša namera odpiranja institucije navzven se je z dosedanjo izvedbo štirih festivalov izkazala za več kot uspešno. Tako obiskovalci kot nastopajoči se navdušujejo nad edinstvenim prizoriščem (atrij kavarne NUK), ki s svojo akustiko in prijetnim butičnim vzdušjem ponuja intimen prostor ter priložnost za raznolik kulturni izraz. Vse to je le še potrdilo naša prepričanja glede potrebe po prepletanju tradicije in novega v lokalnem in širšem slovenskem prostoru.
Projekt si prizadeva v program vključevati tudi mlade in perspektivne ustvarjalce, ki jim je namenjen celoten tematski sklop »Mladi izvajalci«. S tem jim omogoča glasbeno udejstvovanje pred širšo publiko, širjenje njihove prepoznavnosti in možnosti uveljavitve v slovenskem glasbenem prostoru. Preko tega projekt posredno prispeva tudi k večanju kakovosti slovenskega glasbenega izraza.
Rdeča nit festivalskega programa je vsebinska raznolikost, kjer ima pomembno vlogo kvaliteta. To vodilo omogoča zastopanost različnih glasbenih zvrsti in drugih umetnostnih področij, k sodelovanju pa vabimo kakovostne ustvarjalce z odličnimi referencami in dolgoletnimi izkušnjami ter mlade, še neuveljavljene ustvarjalce. Slednji so sicer šele na začetku svoje glasbene poti, vendar pa mnogi izmed njih z dosedanjimi dosežki dokazujejo svojo perspektivnost v slovenskem glasbeno kulturnem izražanju. S tem društvo nudi možnost udejstvovanja novim generacijam umetnikov, ki v današnjem času težko najdejo prostor, kjer bi bili deležni celostne podpore.

Trije festivalski tedni so vsebinsko zaokroženi s sedmimi tematskimi sklopi, vsakemu je namenjen en dan v tednu. Več o tem v nadaljevanju.